Izetbegović na Kongresu stranke: SDA nije napravila nijedan korak na štetu naroda

Osmi Kongres Stranke demokratske akcije (SDA) na kojem će biti birani predsjednik i potpredsjednici Stranke, te članovi Glavnog, Nadzornog i Etičkog odbora, počeo je u Sarajevu obraćanjem prisutnima otvorio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Podsjetimo, Izetbegović će nastavljati obanašati funkciju predsjednika stranke jer je jedini kandidat za to mjesto na današnjem Kongresu stranke.

“Teško je nositi se sa kompleksnim teretom kojem sam samo ocrtao konture naročito ako su vam ruke vezane državim ustrojem kreiranim u Dejtonu. Taj ustroj sputava snagu bosanskog patriotskog bloka čija je okosnica SDA. Unatoč svemu, SDA se nosila uspješno sa svim navedenim problemima. Jel ponekad bilo grešaka? Naravno da jeste, jer bezgriješni ne postoje. SDA nije napravila nijedan korak unazad, ni u čemu nije popustila. Napravljeni su samo koraci naprijed. Neki od njih skromni, neki značajni ali nijedan na štetu naroda”, rekao je Izetbegović.

Podsjedtio je i na zasluge, kako kaže, SDA u vrijem kriznih perioda.

“SDA je davala odgovore na sve pomenuto kroz intezivni rad svojih organa i jaku reprezentaciju svojih kadrova u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Ni korona nas nije usporila, već smo reorganizovali press službu, unaprijedili našu unutarstranačku komunikaciju digitalnim kanalima, ali i ukupnu komunikaciju prema javnosti,. Trpili smo nefer konkurenciju uspaničenih opozicionih sila. Svi smo oboljeli od korone i zaštitili stanovništvo. Glavni teret su nosili uposlenici i zdravstveni radnici te kao premijer FBiH Fadil Novalić i Sebija Izetbegović kao direktorica UKCS”, rekao je.

Dodao je i kako se politička konkurencija borila za vlast i kreiala je konstriusane afere “respiratori i diploma” koji će se kaže, izučavati kao posebni predmeti spinovanja. “Plasirali su crne slike i dodatno prepadali stanovništvo kako se neće privreda oporaviti godinama itd. Za godinu dana bilježimo bolje rezultate u privredi”, rekao je Izetbegović.

Podsjetimo,kandidat za stranačkog predsjednika je Bakir Izetbegović, koji je i u prethodnom periodu bio na čelu SDA.

Izborna komisija SDA je na sjednici krajem septembra utvrdila kandidata za predsjednika i listu kandidata za potpredsjednike SDA. Konstatovala je da je jedini kandidat za predsjednika Stranke koji ispunjava statutarne uvjete Bakir Izetbegović.

Kako je tada saopćeno, kandidata za predsjednika SDA Bakira Izetbegovića predložilo je 95 općinskih/gradskih organizacija, svih devet kantonalnih i svih šest regionalnih organizacija, te organizacija SDA Brčko distrikta BiH.

Također je navedeno da je Šemsudin Mehmedović imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature s obzirom na to da je za njenu ovjeru prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri kantonalne/regionalne organizacije ili 15 općinskih/gradskih organizacija.

Na Kongresu će biti birano i devet potpredsjednika SDA.