Školarci imaju loše držanje, jedu brzu hranu, izbegavaju fizičko! Pedijatar savetuje šta treba menjati

Loše držanje tela, gojaznost, izbegavanje fizičke aktivnosti, ravni tabani, samo su neki od problema koji su zastupljeni kod školaraca. Stručnjaci savetuju da je važno kod dece razvijati sportski duh, povećati fizičku aktivnost, ali i voditi računa o zdravoj ishrani.

Kako smo već uveliko zagazili u školsku godinu, pedijatar dr Dejan Jonev, otkrio je za Telegraf.rs kakvo je zdravstveno stanje predškolaca i osnovaca i zaključke nakon sistematskog pregleda.

Doktor Jonev ističe da nije naišao na takozvane “krive kičme”, ali da su ravni tabani veoma česta pojava.

– Ja nisam naišao na takozvane “krive kičme” i na deformitete kičme, ali generalno deca imaju loše držanje tela. Mene to mnogo ne zabrinjava jer ne dovodi do deformiteta, dok su ravni tabani problematika koja se vrlo često javlja – kaže dr Jonev.

Pribegavanje grickalicama i slatkišima, dok su uz to dosta statična, doktor ističe kao vodeći uzrok gojaznosti koja je prisutna kod 30 odsto dece.

Što se tiče gojaznosti, vodio sam statistiku kada sam pregledao decu i zaključak je da je zastupljena kod 30 odsto dece. To je uglavnom zbog nepravilne ishrane jer, kako i roditelji daju podatke, deca izbegavaju da jedu meso i voće. Najviše vole grickalice, brzu hranu i slatkiše, što uglavnom dovodi do gojenja – ističe doktor.

Kako dodaje, izbegavanje pohađanja fizičkog vaspitanja kod velikog broja dece takođe je uzrok gojaznosti.

– Mlađi u svojim predškolskim ustanovama imaju fizičke aktivnosti, razne igre i vaspitači ih izvode na vežbice. Što se tiče školskog uzrasta, dok sam radio u školskom dispanzeru, bilo je dosta slučajeva da mladi ne žele da pohađaju nastavu fizičkog vaspitanja i to im je bilo jako teško. Oni koji treniraju neki sport, to je u redu, međutim, najveći deo školaraca nerado pohađa časove fizičkog vaspitanja što je velika greška. Većinom vreme vole da provode pred kompjuterom i veoma su statični – naglašava doktor Jonev.

Da je zubna higijena veoma zastupljena kod dece i mladih potvrđuje podatak da je, kako kaže doktor, vrlo retko da neko dete ima jedan kvaran zub.

Ja na sistematskim pregledima kod dece mlađeg uzrasta nisam imao probleme. Vrlo retko se dogodi da neko dete ima neki kvaran zubić, tako da sa te strane nema problema. Oni to dosta lepo saniraju, tako da nisam primetio da ima značajan procenat dece sa obolelim zubima – zaključio je doktor.

(Telegraf.rs)