I zauške prete deci: Tri simptoma ključna, komplikacije nisu naivne, a u lečenju jedna stvar obavezna

Stručnjaci upozoravaju da pored velikog kašlja, koji se širi i u Srbiji, moguć rast obolevanja i od zaški, koje takođe, najviše pogađaju decu.

Tokom 2022. godine prijavljeno je 11 slučajeva obolevanja od zauški, i to 7 u centralnoj Srbiji a 4 u Vojvodini, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.  Kada je reč o Beogradu, podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje “govore” da su u poslednjih 5 godina u pretsonici registrovana 2 slučaja obolevanja od zauški. 2018. godine je naime bio jedan slučan, a drugi prošle, 2022. godine.

Ove brojke i ne bi bile toliko zabrinjavajuće da je obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom, protiv malih boginja, zauški i rubele doživeo bar prošle, 2022. godine poželjan obuhvat koji bi nas obezbedio da izbegnemo epidemije. On je prošle godine iznosio 81,3 odsto, što je više u odnosu na prethodnu, 2021. godinu kada je iznosio 74,8 odsto, ali da bi se izbegla epidemija potrebno je da obuhvat bude 95 odsto, a on  je postignut u samo jednom okrugu.

Načelnik Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu prim. mr sci. med. dr Slavica Maris, specijalista epidemiologije kaže za Telegraf.rs da su zauške akutno oboljenje koje izaziva mumps virus, a koje je praćeno povišenom temperaturom, otokom i bolovima jedne ili više pljuvačnih žlezda, obično zaušne žlezde, podjezične ili podvilične.

Moguće komplikacije bolesti su zapaljenje polnih žlezda – testisa i jajnika, zatim upala moždanih ovojnica, upala mozga, gluvoća – navodi dr Maris. 

Ovo oboljenje se prenosi kapljičnim putem i kontaktom sa pljuvačkom inficirane osobe.

Period od unošenja virusa u organizam do ispoljavanja prvih simptoma bolesti je od 12 do 25 dana. Bolest se najčešće javlja kod dece u uzrastu od 5 do 9 godina, mada mogu da obolevaju i adolescenti i odrasli. U približno 30 odsto slučajeva simptomi su blagi i ne ukazuju na bolest, ili je infekcija bez simptoma. Veliki broj infekcija kod dece mlađe od dve godine je bez kliničkih simptoma – kaže dr Maris i dodaje da više od 95 odsto vakcinisanih razvija imunitet koji je dugotrajan, a verovatno i doživotan.

Lečenje zauški je uglavnom simptomatsko.

Preporučuje se lokalni oblog, lekovi za snižavanje temperature i vitamini. Obavezno je mirovanje u postelji. Kod infekcije testisa primenjuju se kortikosteroidi i lokalne obloge – kaže dr Maris.

Ona podseća da se u prevenciji zaušaka koristi se kombinovana vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR vakcina) koja se daje deci od navršenih 12 meseci primenom jedne doze vakcine.

– Revakcinacija (druga doza) protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se primenom MMR vakcine pre upisa u prvi razred osnovne škole, a izuzetno u toku prvog razreda osnovne škole – podseća naša sagovornica.

(Telegraf.rs)