Čvarci skuplji i od pršute: Za kilogram "bombona od svinje" traže i do 3.000 dinara

Irci imaju viski, Francuzi konjak, Rusi kavijar, Italijani picu… A mi? Mi imamo duvan-čvarke

Cena ovog specifičnog srpskog proizvoda na pijacama se kreće i do 2.000 dinara, dok ih pojedini marketi nude po ceni od preko 3.000 dinara prenosi Info liga.

Zašto su duvan-čvarci (ali i oni obični čvarci) postali tako skupi?

Nezaobilazni sastavni deo jelovnika preko cele godine, omiljeni delikates kod većine žitelja naše zemlje nastao je, kaže legenda, sasvim slučajno, u 19. veku.

Naime, domaćini u jednom seoskom domaćinstvu su navodno zaboravili na kazan u kom se topila isečena mast.

Po povratku sa drugih obaveza, kojih na selu uvek ima – zatekli su – kaže legenda,  čvarke koji su izgledali baš kao rezani duvan. Po tome su i dobili ime!

Ovaj mesni proizvod će ove godine ponovo biti obavezan na trpezama, naročito u zimskom periodu, nakon svinjokolja, ali će ipak biti – luksuz!

Postoje sigurno – dva razloga. Nakon mnogo godina, većina nutricionista i dijetologa saglasila se da je mast ipak zdrava, a samim tim – svi čvarci su postali nezaobilazni deo hrono ishrane.

Osim toga, analitičari ukazuju na mnogo dublji problem: na našem tržištu vlada nestašica svinja, koja je direktno uzrokovana nedavnom epidemijom svinjske kuge u selima širom zemlje. Zbog toga je veliki broj svinja eutanaziran, a roba koje nema – postaje automatski traženija i – skuplja.

(Telegraf Biznis)