Mirko Đumić je jedan od najperspektivnijih hokejaša iz Srbije: "Imamo potencijal da igramo sa najvećima"

Igrač poljskog Torunja, Mirko Đumić, važi za jednog od najtalentovanijih mladih hokejaša iz Srbije. Uprkos tome što je tek na početku svoje profesionalne karijere, već se oprobao u najjačim ligama Evrope, poput mađarske Erste lige, slovenačke AlpsHL lige i poljske lige u kojoj i trenutno nastupa.

Upravo su njegove zapažene igre u Poljskoj bile razlog za razgovor sa veoma talentovanim i sjajnim hokejašem.

– Poljska liga je po brzini i fizički zahtevnija od liga u kojima sam do sada nastupao, ali sam uspeo da se navikem na to do sada. Konkurencija je dosta izjednačena i svako može da pobedi svakoga, tako da je dosta zanimljivo.

– Celo leto sam iskoristio da bih radio na svojoj formi i kondiciji i voleo bih da iskoristim ovu priliku da se zahvalim Mladenu Prokiću na saradnji i pruženoj pomoći u pripremnom periodu, uz nadu da ćemo i nastaviti istim tempom i u budućnosti. Naravno, ne zaboravljavam ni saigrače i trenere u Torunju, koji mi svakodnevno pomažu i bez čije pomoći bi mi kompletna tranzicija bila teža.

– Cilj kluba je da bude u top 4 ekipe, a dobar početak sezone i opravdava taj optimizam, s obzirom na to da smo u jednom trenutku čak bili i prvi na tabeli. Smatram da možemo da igramo sa svim ekipama, jer imamo jak tim. Mislim da su nam dobre šanse za povlašćeno mesto u play-offu.

– Proveo sam dve godine u slovenačkoj AlpsHL ligi i još dve u Mađarskoj koje su na sličnom nivou. Međutim, trebao mi je novi izazov jer konstantno težim da se razvijam više kao igrač i da napravim taj sledeći korak u svojoj karijeri. Kada me je Torunj kontaktirao, nisam previse razmišljao, već sam odmah prihvatio ponudu.

– Sve lige koje ste spomenuli se znatno razlikuju usled samog načina igre, brzine i samog sistema. Negde mi je bilo teže da se naviknem na to, a negde lakše, ali ono što je najvažnije je što sam uvek uspevao u tome. Možda sam najviše izazova imao u slovenačkoj ligi, jer sam se tada po prvi put susreo sa profesionalnim hokejem, a bio sam i jedini stranac u ekipi, pa sam imao i izazov više da se uklopim u tim – srećom, uspeo sam u tome.

– Trenutno je moj sav fokus usmeren ka aktuelnoj sezoni i Torunju, jer želim da izvučem maksimum iz ove sezone koja je na odličnom putu. Naravno da imam ambicije, ali u ovom trenutku sam 100% fokusiran na aktuelnu sezonu i želju da pomognem timu.

– Na prošlom Svetskom prvenstvu u Talinu zabeležili smo prvu pobedu u istoriji srpskog hokeja u diviziji 1B. Mislim da nam je to odlična baza na kojoj bi trebalo da gradimo dalje ambicije i da ciljamo da ostanemo u tom rangu. Nažalost, nismo uspeli u tome ovog puta, ali smo definitivno pokazali da nam je tamo mesto i da imamo kvalitet da se nosimo sa svim ekipama.

– Izuzetno je velika stvar biti domaćin tako bitnim takmičenjima, jer su to sve alati ka popularizovanju hokeja u Srbiji i privlačenje nove publike. Ovo će biti i odlična prilika za nas da ponovimo uspeh iz 2019. godine i vratimo se u prvu diviziju.

– To je pre svega jedan proces, koji ne može doći preko noći. Trebalo bi početi od manjih uspeha i polako graditi put ka većim. Za početak, igranje jačih regionalnih takmičenja bi pomoglo u podizanju kvaliteta reprezentacije, što bi potom rezultiralo i redovnim igranjem prve divizije.

– Ono što je dobro je što imamo jako puno talentovane dece, ali oni nažalost nemaju dovoljno dobre uslove za razvijanje svog talenta i na putu do seniorskog tima se prosto “izgube”. Potrebno je da se ojača domaća liga, u kojoj bi učestvovalo više timova kako bismo dali šansu hokeju da se dalje razvije u Srbiji.

(Telegraf.rs)