Otac i sin poranili u crkvu: Mnogo vernika ovog novembarskog jutra obeležava krsnu slavu

Krsna slava veliki je porodični praznik kod Srba, a tradicija se poštuje vekovima unazad. Jednog od najvećeg svetaca, Arhangela Mihaila, slavi veliki broj građana koji su i ovog novembarskog jutra poranili i u crkvu odneli sveću, žito i kolač.

Otac i sin Milan i Aleksa Radulović, ovog novembarskog jutra došli su u crkvu da osveštaju i preseku kolač, ovaj dan za njihovu poodicu ima poseban iskonski značaj.

– Slavimo već deset godina, ja sam slavu preuzeo od oca, mada on i dalje slavi. Ovo je za nas veza sa našim precima, jer isto, kao što su oni nekada gledali u ikonu i dolazili u crkvu, tako sada i mi. Ja svom sinu prenosim ono što sam nasledio i naučio od svojih predaka – rekao je za RINU Milan Radulović iz Čačka.

Na dan slave žito se u crkvu nosi za pretke, a kolač za dobru budućnost potomaka. To je jedan od najbitnijih dana u godini, dan kad je porodica na okupu, a u kuću stižu rodbina, kumovi, komšije i prijatelji.

– Slava mora da se spremi. Nismo je prekidali ni u najtežim trenutcima. Ako pada u sredu ili petak onda je posna, a ako je kao danas onda se sprema mrsna trpeza. Održali smo taj običaj da i dalje sve spremamo u kući, slabo šta kupujemo. Snajke su zadužene za kolače, a ja za ostale specijalitete i naravno ništa bez čačanskog pečenja. Nezaobilazna je i domaća rakija ili vino da domaćin nazdravi sa gostima –, priča Slavica iz i dodaje da su se i u ovom modernom vremenu očuvala stara verovanja i običaji.

– Ako je tome verovati, kakav dan bude na Aranđelovdan tako će biti tokom cele godine i proleća. Ako je jutro vedro čeka nas puno sunčanih dana i obrnuto – rekla je ova Čačanka.

Po crkvenom predanju Anđeo Mihajlo pri je stupio u borbu sa zlim duhom i u to ime označava onog koji je kao Bog. U nekim krajevima Srbije ovaj svetac slavi se i kao zaštitnik stočara, jer se veruje da samo on može oterati vukove.

(Telegraf.rs)