Prejedu se, pa počnu da se guše: U jeku smo perioda slava, lekar apeluje da budete oprezni sa gozbom

U jeku smo perioda slava i svi već vrlo dobro znamo kako izgleda gozba u Srbiji. Malo suhomesnatog, malo čorbice, pa sarma, pečenje, kolači, a na sve to i alkohol. Onda i ne čudi zašto često dolazi do bolova u stomaku nakon slavske večere, a neretko i do ozbiljnijih komplikacija.

Kako za Telegraf.rs objašnjava gastroenterolog prof. dr Aleksandar Nagorni, do opterećenja pankreasa dolazi kada se prilikom konzumiranja vrlo masne i teške hrane oslobađaju enzimi koji je razlažu, a dodatan problem stvara i alkohol.

– Svakako da može da nam škodi, pogotovo što uz sve to ide i unos alkohola. Prvo što se pretera sa količinom i volumenom hrane jer je to uglavnom hrana koja je dosta masna i koja dodatno opterećuje pankreas da bi se oslobađali enzimi koji je razlažu. Sa druge strane može da utiče na sve segmente digestivnog trakta od jednjaka do završnog dela creva – kaže on.

Nažalost, zbog brze konzumacije hrane može doći i do ozbiljnijih komplikacija u našem organizmu, pa čak i do gušenja. Često je neophodna endoskopska procedura izvlačenja komada hrane, a mogu se pojaviti i hemoroidi.

– Svi mi znamo da se jede neumereno i brzo, a kod starijih je moguće da se pojedu veći komadi hrane koji mogu da se zaglave u jednjaku, pa da bude potrebna endoskopska procedura izvlačenja. Moguće je da veća količina optereti želudac koja će izazvati mučnine i nagone na povraćanje, a to dodatno povećava sekreciju želudačne kiseline koja se vraća u jednjak i izaziva gorušicu. Ako se to javi u toku noći, hrana može da se aspirira i vrati u disajne puteve. Nadražaj žučne kesice u našoj populaciji dolazi u slavsko vreme, kao i akutne upale pankreasa. Takođe može doći do poremećaja u pražnjenju bilo prolivastih stolica u kombinaciji sa alkoholom ili hranom koja se ne jede često, pa do zastoja. Kod zastoja i upotrebe alkohola može doći do krvarenja u obliku hemoroida – pojašnjava profesor Nagorni.

On ipak tvrdi da je ovaj scenario moguće sprečiti, a da je ključ umerenost, ali i dugo žvakanje hrane.

– Kada nam ponude hranu suština je u umerenosti. Jedan kolega mi je pričao da tamo gde on ide dok ne popije gajbu piva gost ne ide na drugo mesto. Glavni savet je biti umeren. Neki ljudi idu na po 5-6 mesta i svuda jedu. Potrebno je dobro usitniti hranu, ne morate da brojite, ali ne gutajte brzo, a hranu je potrebno sažvakati minimalno 33 puta – savetuje on.

Naš sagovornik kaže da ukoliko već dođe do određenih problema, potrebno je uneti lekove koji popravljaju digestivni trakt, kao i one koji će smanjiti sekreciju hlorovodonične kiseline, ali i one za olakšanje gasova.

Samo u novembru mesecu je čak 6 mrsnih slava na kojima su gozbe uglavnom bogate i pune masne i jake hrane. Pored njih tu su i slave koje se obeležavaju posno, te će trpeza u ovim domaćinstvima sigurno biti laganija.

Prva mrsna slava po redu praznovala se 11. novembra – Prepodobni Avramije Zatvorenik, zatim  Kozma i Damjan – Vračevi, koji su padali 14. novembra. Samo dva dana kasnije slavio se Đurđic, dok danas 21. novembra proslavljamo jednu od najpopularnijih slava kod Srba – Aranđelovdan. Sveti Jovan Milostivi obeležava se 25. novembra, a sledećeg dana slavi se Sveti Jovan Zlatousti.

Nakon ovog niza mrsnih slava sledi božićni post, a prva mrsna slava čeka nas 9. januara, a u pitanju je Sveti Stefan.

(Telegraf.rs)