Roditelji pitaju: Dete je primetilo da mu je drug tužan i ne zna kako da mu pomogne. Kako da ga posavetujem?

Biti roditelj znači da imate zaista važnu ulogu u pomaganju deci da razumeju svoja osećanja i ponašanja. Deci treba pokazati kako da upravljaju svojim osećanjima na pozitivan i konstruktivan način.

Jako je važno da umeju da prepoznaju svoje emocije i imenuju ih, ali i da pročitaju tuđe emocije i prilagode svoje ponašanje u skladu sa time. To znači da je empatično, a nasuprot tome, visoko osetljivo dete je dete koje se oseća lako preplavljeno ovim procesom.

Pre svega, dete mora da razume i da razlikuje dobre od loših emocija i da zna koja je situacija uzrok čemu. Ono što je najvažnije jeste objasniti detetu da su obe vrste situacija neminovne u životu, da se i odraslima i deci dešavaju i dobre i loše stvari i da je period tuge i tugovanja normalna stvar.

Treba mu objasniti da je u redu da bude tužan, ali da to nije stvar koje treba da se stidi ili da je krije. Takođe, dete mora da shvati da nije sramota da izrazi i imenuje tugu, kao što radi sa bilo kojom drugom emocijom.

Jedan roditelj nam se javio sličnim povodom, u pokušaju da pomogne svom detetu.

– Prvo bih pohvalila dete da je primitio promenu u raspoloženju svog druga. A najbolji savet bi bilo da se dete ohrabri da popriča sa drugom vezano za to šta je primetilo i da time iskaže iskrenu brigu za druga. Dakle, ohrabriti dete da popriča iskreno sa drugom – savetuje psiholog Radmila Grujičić.

Ono što je ovde najvažnije jeste da je važno postaviti se empatično, kako bi onaj ko ima problem uvideo da to nije nužno loše i da uvek ima na koga da se osloni. Tako se neguje empatija, ali i uči da je u redu biti tužan, pogotovu ako je u pitanju dečka, u redu je plakati i neophodno je da se to sa nekim podeli.

Dakle, ohrabrite svoju decu da sa vršnjacima iz okruženja priča o osećanjima.

(Ona.rs)