Skoro 76 odsto domaćinstava u EU bez dece: Alarmantni podaci za sve – i kad imaju decu, najčešće imaju jedno

U Evropskoj uniji je u 2022. godini registrovano skoro 200 miliona domaćinstava, a u 24,3 odsto domaćinstava živelo je bar jedno dete, saopštio je Evrostat.

Prošle godine je u EU oko 10 posto domaćinstava imalo jedno dete (12,1 odsto) ili dvoje dece (9,3 odsto), dok je samo tri odsto domaćinstava imalo troje ili više dece, navedeno je na sajtu Evrostata.

Ukupan broj domaćinstava u EU je između 2012. i 2022. godine porastao za 6,9 odsto, dok je udeo domaćinstava sa bar jednim detetom pao za 2,4 odsto u istom periodu.

Najveći udeo domaćinstava u kome živi bar jedno dete je zabeležen u Slovačkoj – 33,9 odsto, Irskoj – 32,2 odsto i na Kipru – 30,6 odsto, dok je najmanji u Finskoj – 18,4 odsto, Nemačkoj – 20,1 odsto i Holandiji – 21,8 odsto.

Ako analiziramo samo domaćinstva u kojima žive deca, građani EU u najvećem broju slučajeva imaju jedno dete – 49,5 odsto domaćinstava, dok dvoje dece ima 38,1 odsto domaćinstava a troje i više dece 12,4 odsto domaćinstava.

Domaćinstva sa jednim detetom bila su najzastupljenija među domaćinstvima sa decom u svim zemljama EU, osim u Holandiji, gde su domaćinstva sa dvoje dece imala veći procenat.

Više od polovine domaćinstava sa decom bilo je sa jednim detetom u Portugalu, Bugarskoj, Rumuniji, Malti, Litvaniji, Letoniji, Italiji, Španiji i Mađarskoj.

Najveći broj domaćinstava sa troje i više dece je zabeležen u Irskoj i iznosi 22,3 odsto od svih domaćinstava koje imaju decu.

Druga na listi je Švedska sa 21,2 odsto udela, a treća Finska sa 19 odsto udela.

U Portugalu 6,3 odsto domaćinstava ima troje ili više dece, u Bugarskoj 6,5 odsto, a u Italiji 7,4 odsto.

Eurostat je ove podatke objavio 20. novembra, na Svetski dan deteta, sa ciljem promovisanja međunarodnog zajedništva, podizanja svesti o deci širom sveta i poboljšanja dobrobiti dece.

(Telegraf.rs)