U Americi bacili novčić da odrede ko će im biti gradonačelnik: Oba kandidata imala isti broj glasova

U američkoj politici, što je niži nivo vlasti u pitanju, to stvari mogu postati luđe. Ovu frazu potvrđuje i situacija iz grada Monro u Severnoj Karolini tokom izbora gradonačelnika.

Novi gradonačelnik Monroa, Robert Berns i  njegov protivnik Bob Janaček, kandidovali su se na izborima za gradonačelnika Monroa. Izbori su održani 7. novembra, a odaziv birača bio je nizak.

Prebrojavanjem glasačkih listića utvrđeno je da su Berns i Janaček dobili potpuno isti broj glasova- 970.

Obojica su u petak otišli ​​na sastanak lokalnog izbornog odbora i odrekli se prava da traže ponovno prebrojavanje listića. Na kraju je odlučeno da će žlebom odrediti ko je novi gradonačelnik.

U slučaju Burnsa i Janacseka, to je značilo da ko god je tačno predvideo koja će strana bačenog novčića biti okrenuta nagore, zaslužio je pravo da bude gradonačelnik ovog grada od 35.000 stanovnika. On se nalazi na oko 40 kilometara jugoistočno od Šarlota, glavnog grada Severne Karoline.

“Sada je sve u Božjim rukama. Svi su uradili sve što je trebalo, a sada ćemo da bacimo novčić”, rekao je Berns nekoliko trenutaka pre nego što je novčić bačen.

Nekoliko minuta kasnije, Janaček je rekao da će gore biti rep. Nakon što s eispostavilo da je Berns bio u pravu, on je digao pesnice u vazduh u znak pobede, a zatim je poljudio suprugu i zagrlio Janačeka.

U međuvremenu, Janaček, bivši policajac, pojavio se u video snimku nakon bacanja novčića i našalio se da sastanak izbornog odbora “očigledno nije prošao kako je planirano”.

On je takođe pozvao svoje pristalice da ne očajavaju jer nisu poraženi u izbornoj trci.

“Nismo izgubili izbore. Izgubili smo tokom bacanja novčića, pa ako želite možete tako da gledate na to. Ne klonite duhom, to je samo bacanje novčića”, dodao je on nakon poraza.

(Telegraf.rs)