U izgubljenom intervjuu BBC-ja Benksi otkrio kako se zove

BBC-jev izgubljeni intervju sa umetnikom Benksijev je pronađen, a tamo on otkriva svoje ime. U razgovoru koji datira iz 2003. godine novinar BBC-ja Najdžela Vrenča pita Benksija da li mu je pravo ime “Robert Benks”, na šta mu umetnik odgovara: “Robi”.

Benksijev identitet nikada nije otkriven, ali u tom intervjuu obožavatelji imaju retku priliku da čuju njegov glas. Tada je umetnik bio u njegovim dvadesetima i intervjuisao ga je bivši BBC-jev dopisnik za umjetnost Najdžel Vrenč u leto 2003. u povodu obeležavanja otvoranja Benksijevog takozvanog “Turf War” šoua u istočnom Londonu.

U  nikad objavljenom materijalu otkriveno je na koji način Benksi brani vandalizam kao umetnost.

Nisam ovde da se izvinjavam zbog toga. To je brži način da iznesete svoje mišljenje, zar ne? Na isti način na koji je moja majka svake nedjele pripremala nedeljno pečenje i svake nedelje govorila kako su “potrebni sati da se obrok pripremi, a minute da se on pojede”“, objasnio je tada Benksi.

Na pitanje jesu li grafiti vandalizam i smatra li ih nezakonitima, Benksi je ljudima dao sljedeći savet: “Izađi napolje! Baci stvari u smeće! Zabavi se!”

Benksi inače već godinama intrigira svjetsku javnost svojim satiričnim radovima, koji često nose antiratne, antikapitalističke, antiestablišmentske ili slobodarske poruke, piše Index.hr.

(Telegraf.rs)