Connect with us

Uncategorized

Ako želite da vaša deca budu uspešna kad porastu – nemojte raditi ove 4 stvari!

Ako želite da vaša deca budu uspešna kad porastu – nemojte raditi ove 4 stvari!

Roditelji stalno nailaze na savete šta treba da rade sa svojom decom i kako treba da se ponašaju prema njima, ali treba obratiti pažnju i na ono što treba izbegavati, odnosno ne raditi nikako. Ako želite da vaša deca budu uspešna kad porastu, ne radite ove stvari!

Margo Mašol Biznou napisala je knjigu o tome kako se treba ponašati prema svojoj deci ukoliko želite da ona budu uspešna kad porastu i tim povodom intervjuisala je 70 roditelja uspešnih ljudi.

Bez obzira na poreklo i različite navike ovih ljudi, izdvaja se 4 stvari koje oni nikada nisu radili dok su im deca bila mala, te vam savetujemo da probate i sami.

Ne smatrajte detetov hobi za gubljenje vremena

Svako dete ima neke interese i nešto oko čega je strastveno, a što nema veze sa školom i obrazovanjem. Bez obzira da li su u pitanju sport, video igre, muzika ili posmatranje ptica, treba da ih podržite i nekako ne odvraćujete od onoga što ih mentalno aktivira.

Jedan primer je Rada Agraval, osnivač pokreta posvećenom plesu, a prethodno direktorka kompanije koja se bavila dečjom aktivnošću i zdravom ishranom. Ona je kao mala volela da igra fudbal i, iako to nema veze sa njenom karijerom, kaže da je iz toga naučila puno o disciplini, organizaciji vremena i fokusu.

Nemojte vi donositi odluke umesto njih

Advertisement

Veoma je privlačno da stalno donosite odluke umesto svoje dece, jer im želite najbolje i uradili biste sve da se ne povrede. Međutim, treba odoleti tom jer, uprkos tome što znate koja im je najjača strana, morate ih pustiti da sami otkriju šta im odgovara a šta ne.

Uputite ih da ne moraju da rade sve isto što i drugi, da treba da preispituju svoje odluke i postavljajte im pitanja koja ne daju rešenja, već ih navode da sama dođu do njih.

Ne fokusirajte se samo na diplomu

Jedan od ključnih kamena spoticanja u odnosu roditelji-dete može da bude izbor fakulteta. Roditelji misle da znaju šta je najbolje za dete, ali možda se interesi ne poklapaju, i to je sasvim u redu.

Možda vaše dete ne želi ni da ide na fakultet i želi da se posveti nekim drugim strastima, a možda te strasti mogu da budu konkretnije i unosnije u budućnosti. Danas se vreme menja u kontekstu toga šta je obavezno tokom obrazovanja i traženja posla i pojavljuju se nestandardna zanimanja i kursevi, te ne treba isključivati nijednu mogućnost.

Ne zapostavljajte svest o novcu

Čak i ako ne terate dete da gleda diplomu koja će mu se „isplatiti“, ne treba zapostaviti finansijsku pismenost. To znači da tema novca može i njima da se predstavi i da to nije neki bauk koji se ne sme spominjati u njihovom društvu.

Advertisement

Naučite ih da mogu zaraditi džeparac pomaganjem ili nekim kratkim poslićem, pokažite im značaj pojmova stipendija i budžet i oni će to umeti da cene, a sigurno će biti i spremniji da se bave ozbiljnim finansijskim pitanjima kad porastu.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.