Connect with us

Zabava

Kada su nastali prvi splavovi u Beogradu i kako su postali omiljeno mesto za izlazak?

Kada su nastali prvi splavovi u Beogradu i kako su postali omiljeno mesto za izlazak?

Noćni život u Beogradu ima dugu tradiciju i malo ko zna da su prvi splavovi nastali još tokom devedesetih godina, kada su oni bili omiljeno mesto za okupljanje. Iako ih je u početku bilo malo, vremenom je Beograd krenuo da se razvija sve više i više, pa tako danas Beograd može da se pohvali sa čak preko 170 splavova i kafića!

Iako se prvobitno moglo uživati u prirodi i pogledu na Kalemegdan, sada su čari splavova dobili malo drugačije značenje.

U nastavku teksta pročitajte kada su nastali prvi splavovi i kako su oni tokom godina postali omiljeno mesto za provod i zabavu.

Nastanak prvih splavova u Beogradu – od devedesetih pa do danas

Nastanak prvih splavova vezuje se za poznatog beogradskog arhitektu Predraga Ristića, poznatijeg kao Peđa Isus, koji je 1962. godine napravio mali kutak od drveta na reci sa idejom da to bude prostor za odmaranje, uživanje u prirodi i beg od ljudi.

Ovaj potez zaintrigiralo je mnoge u Beogradu pa su tako mahom počele da se grade kućice na vodi koje su i dalje bile mesto za odmor sa prijateljima i porodicom.

Negde oko 80-ih godina počinju da se izgrađuju prvi objekti na vodi, odnosno prvi restorani koji su mnoge privukli upravo zbog neobičnog mesta nastanka – na vodi.

Advertisement

90-ih godina splavovi počinju da dobijaju svoje današnje značenje, a oni su bili poznati to tome što su ove splavove posećivali najpoznatije beogradske face u kojima su nastupale naše najveće zvezde.

Ubrzo je nastajalo sve više i više splavova pa tako danas gotovo da i nema slobodnog mesta na reci koje je namenjeno za šetnju i uživanje, a ne samo za provod.

Današnji splav Tag, Freestyler, River, Kartel jedni su od najpoznatiji, ujedno i najposećenijh. Da biste proveli veče u nekom od ovih splavova potrebno je minimim nedelju dana unapred rezervisati kako bi dobili svoje mesto.

Kako su splavovi vremenom postali omiljeno mesto za provod?

Još od vremena Jugoslavije postojala je ideja  da drvene kućice za vodi služe za odmaranje, uživanje i šetnju, međutim danas splavovi su postali mesto za provod uz dobru muziku, društvo i alkohol.

Danas gotovo da nema ko nije bio bar jednom na nekom od beogradskih splavova, ili bar čuo za njih. Od samog nastanka, pa sve do danas Beograd je uspeo da se nekoliko puta nađe na listi omiljenih mesta za izlazak u kojem je provod zagarantovan!

Često ćete čuti za Beograd da je to grad koji nikada ne spava, što je zaista i istina. Provod u Beogradu ne zna za vreme, žurke traju gotovo tokom cele nedelje do ranih jutarnjih časova.

Advertisement

Hajde da vidimo šta je to sve dovelo do toga da danas splavovi predstavljaju jedna od najpsećenijih mesta za izlazak.

#1 Zagarantovan provod tokom cele nedelje

Iako je u mnogim manjim gradovima samo vikend rezervisan za izlaske, za Beograd to ne važi. Beograd nudi toliko izbora svojim posetiocima pa tako ukoliko budete poželeli ponedeljkom da izađete sa svojim prijateljima ne morate da brinete jer se u Beogradu žurke održavaju svakodnevno.

U zavisnosti od toga šta volite, možete odabrati splavove sa domaćom, stranom, narodnom ili zabavnom muzikom.

#2 Provod traje do ranih jutarnjih časova

Beogradski splavovi su poznati po tome što počinju da rade tek oko ponoći, a provod traje sve do jutra. U nekim splavovima gotovo da nema ljudi sve do 2,3 sata ujutru, te je ujedno to i jedan od razloga zbog čega traju sve do ranih jutarnjih časova.

Gotovo da ne postoji splav koji je prazan vikendom, stoga je važno rezervisati svoje mesto na vreme kako ne bi ostali uskraćeni da provedete noć u nekim od najboljih splavova u Beogradu.

Advertisement

#3 Ulaz na splav je besplatan

Još jedna sjajna stvar je to što je ulaz na većinske splavove potpuno besplatan.

Izuzetak mogu biti jedino večeri ukoliko nastupaju naše poznate zvezde i to ne važi uvek i za svaki splav. Da biste ušli na bilo koji splav u Beogradu jedino vam je potrebna rezervacija zbog gužve koja se takođe ne plaća.

U nekim splavovima važi pravilo da ukoliko rezervišete sto ili separe, morate uzeti i flašu pića u određenoj vrednosti.

#4 Gostovanje poznatih muzičkih zvezda

Velikoj popularnosti splavova doprinele su i naše muzičke zvezde koje redovno nastupaju po svim beogradskim splavovima i koji su zaslužni za dobar provod!

Za sjajan provod zaduženo je i kvalitetno ozvučenje kao i rasveta koja će doprineti celokupnoj atmosferi.

Advertisement

Svako ko jednom doživi čari beogradskog noćnog provoda redovno mu se vraća, a vi ukoliko još niste posetili srpsku prestonicu, sada je pravo vreme da doživite nezaboravno iskustvo i osetite energiju beogradskog noćnog života.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.