Predstavljen Ferrari Omologata, unikatni grand tourer s V12 motorom

Kompanija Ferrari je predstavila unikatni model pod nazivom Omologata, grand tourer koji pokreće V12 motor.

Predstavljen Ferrari Omologata, unikatni grand tourer s V12 motorom

Omologata je Ferrarijeva deseta unikatna V12 kreacija u modernoj eri, a vlasništvo je klijenta iz Evrope. Život je počeo kao "standardni" 812 Superfast prije nego su se eksperti iz Maranella riješili gotovo svih elemenata karoserije te zadržali samo svjetla i vjetrobransko staklo. Krajnji rezultat je impresivan automobil inspirisan GT modelima iz prošlosti, koji je lakiran s tri sloja Rosso magma crvene boje i ukrašen karbonskim detaljima.


Ručno izrađena aluminijska i potpuno promijenjena karoserija dala je modelu 812 Superfast potpuno novi izgled kojim odaje počast historijskim Ferrarijevim modelima. Od spljoštene ovalne maske do tri horizontalna otvora na stražnjem dijelu, Omologata izgleda aktraktivnije u odnosu na automobil na kojem je baziran. Nazad su jednodijelna svjetla umjesto dvodijelnih.

Ferrari pravi unikatne modele s V12 motorom u modernoj eri od modela P540 Superfast Aperta iz 2009. godine, a najnoviji je deseti u nizu.


Kontrast eksterijeru prave plave presvlake sjedišta napravljene od kože i Jeans Aunde tkanine. Sve ostalo je u crnoj boji, osim metalnih površina na armaturnoj ploči i upravljaču.

Da li je atmosferski V12 motor dobio više snage, Ferrari nije otkrio. Poznato je da 6,5-litarski motor razvija 789 KS.

Koliko automobil košta, također nije poznato.