Connect with us

Uncategorized

Prve reči su bitne – ključna stvar koju bi trebalo da radite kako bi vaše dete brže progovorilo

Prve reči su bitne – ključna stvar koju bi trebalo da radite kako bi vaše dete brže progovorilo

Ne postoji reč kojom bi se opisali sreća i uzbuđenje roditelja kada čuju da je njihova beba izgovorila prve reči. Uglavnom su u pitanju prve reči “mama” i “tata” a roditelji ponekad prave malo međusobno takmičenje u tome koga će od njih bebica prva osloviti.

Već oko 6 ili 7 meseca, počinje sa brbljanjem, i to je samo vežba za dalji razvoj govora jer beba nije u stanju da poveže to što je rekla sa predmetom ili osobom.

Kako biste podstakli bebu da što pre počne sa govorom, važno je da shvatite, prvenstveno, da će beba prvo izgvoriti ono što joj je lakše da izgovori, a to će uvek biti ona reč koju češće čuje.

Bebe oponašaju svoje roditelje, tako da ćete ponavljanjem reči “mama” i “tata” podstaknuti bebu da koristi ove reči. Već smo pomenuli da beba ne zna da poveže reči sa predmetom ili osobom, zato je veoma važna vaša uloga u tome da joj te stvari postanu jasne.

Neophodno je da se tokom obraćanja bebi, vi identifikujete sa pojmovima “mama” ili “tata”. Na primer, možete da joj govorite: “Pogledaj mamu!”, “Daj tati loptu”, “Mama hrani bebu” i slično. Na taj način, beba će početi da povezuje ova dva pojma sa samim roditeljima.

U daljem vežbanju govora, neophodno je da posvetite detetu dovoljno pažnje. Pokazujte mu predmete i izgovarajte njihove nazive. U daljim koracima, čitajte deci i kupujte im edukativne igračke i slikovnice.

Svako dete je drugačije, i razvoj govora je poprilično individualan, ali ako beba od 12 do 15 meseci ne kaže ‘mama’ i ‘tata’, bilo bi dobro da se obratite pedijatru. Najveći broj stručnjaka da se makar ove dve reči savladaju do 15. meseca, a za one mališane koji to nisu uradili, lekar može da preporuči slušni test ili govornu terapiju.

Advertisement

Postoje i nešto ređi slučajevi gde dete zna dosta reči ali “mama” i “tata” nisu na njegovoj listi, i to je sasvim u redu, piše .

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.